Yazıda Neler Var?

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!
Sonucu görmek için quizi paylaş !
Subscribe to see your results
%%personality%%
%%personality%%
Loading...
Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Nedir ve Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Dissosiyatif kimlik bozukluğu nedir? Çoklu kişilik bozukluğu olarak da adlandırılır. Dissosiyatif kimlik bozukluğu nedir? Kişinin kendi kişisel bilgilerini unutarak yeni bir kimlik yaratma durumudur. En az iki kimlik ya da daha fazlası dissosiyatif kimlik bozukluğunda görülebilmektedir. Bu bozuklukta kişinin gerçek adını taşıyan kimlik ev sahibi kimlik olarak anılmaktadır. Öteki kimliklerde ise kişinin ev sahibi kimlikten oldukça farklı bir kimlik yaratma durumu söz konusudur. Kişinin cinsiyeti, yaşı, el yazısı, cinsel yönelimleri, farklı dil gibi oldukça şaşırtıcı gelen durumlar ortaya çıkmaktadır. Bu durumda bir kimlik kaygısız, neşeli iken diğer kimlik ise aşırı kaygılı ve ciddi olabilmektedir. Ev sahibi kimlikte dışa vurulmayan arzu ve isteklerin diğer kimliklerde rahat bir şekilde açığa çıkması durumu vardır. Bastırılmış olan her türlü davranış, diğer kimliklerde rahat, özgür bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Dissosiyatif kimlik bozukluğu nedir? Bu bozuklukta çocuk ya da karşı cinsin rollerini sergileme oldukça yaygın görülmektedir.
Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Dissosiyatif kimlik bozukluğu nedir? Çocukluk çağında görülen ağır ruhsal travmalar yüzünden kişide dissosiyatif kimlik bozukluğu görülmektedir. Dissosiyatif kimlik bozukluğu belirtileri ise aşağıdaki gibidir;
- Kişinin çevreye ve kendi benliğine karşı kalıcı algılamalarıyla ilişki kurma ve düşünce örüntüsüne sahip, iki veya daha fazla kimliğin varlığı.
- En az iki kimliğin davranış şekilleri görülmesi ve tekrar edilmesi ile denetimi ele geçirmesi.
- Önemli görülen kişisel bilgilerin normal bir şekilde unutulamayacağı ve geniş çaplı bir biçimde anımsanamaması.
Bu belirtilere sahip kişilerin toplum içinde görülme sıklığı %1 dolaylarındadır. Ortalama 20’li yaşlarda görülmektedir. Ayrıca dissosiyatif kimlik bozukluğu olan kişiler daha çok kriz durumlarında uzman yardımına başvurmaktadır. Bu kriz durumları ise depresyon, intihar, travmalar, kendine zarar verme gibi durumlardır. Aynı zamanda kişinin evlilik, ilişki sorunları, konversiyon tepkileri, cinsel işlev bozuklukları yaşaması ve buna benzer vakaların görülmesi bu bozuklukla görülebilmektedir. Ayrıca dissosiyatif kimlik bozukluğu olan bireylerin çocukluk çağı oldukça önemlidir. Çocukluk döneminde cinsel istismar, fiziksel ve duygusal şiddet görülmesi dissosiyatif kimlik bozukluğu oluşmasında etkilidir.
Sonuç olarak dissosiyatif kimlik bozukluğu nedir? Kişinin kendi kişisel bilgilerini unutarak yeni bir kimlik yaratma durumudur. En az iki kimlik ya da daha fazlası dissosiyatif kimlik bozukluğunda görülebilmektedir. Bu durumda olan kişilerin muhakkak bir uzmandan yardım alarak ‘’dissosiyatif kimlik bozukluğu tedavisi’’ne başlaması gerekmektedir. Bu durumda uzman dissosiyatif kimlik bozukluğu testi de uygulayabilir.