Yazıda Neler Var?

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!
Sonucu görmek için quizi paylaş !
Subscribe to see your results
%%personality%%
%%personality%%
Loading...
İnternet Bağımlılığı Tedavisi ve İnternet Bağımlılığı İlaçları
İnternet bağımlılığı tedavisi için öncelikle kişinin bağımlılığının altında yatan psikolojik rahatsızlığı tespit etmek gerekir. Çünkü birçok bağımlılık psikolojik rahatsızlıklar ile birlikte görülmektedir. Ayrıca uzmanın şunu iyi tespit etmesi gerekmektedir. İnternet bağımlılığı başlı başına bir bozukluk mu yoksa altta yatan başka bir rahatsızlık mı vardır. Burada bunun ayrımı uzmanın iyi yapması gerekmektedir. Böylece internet bağımlılığı tedavisi için kişiye müdahale de bulunabilir. Aynı zamanda tedavi yaklaşımları içerisinde oldukça farklı tedavi yöntemleri vardır. Bu tedavi yöntemleri ise farmakoterapi, psikoterapi, aile teapisi, destek grupları gibi farklı yaklaşımlar kullanılmaktadır. Ama her yaklaşımda da şu nokta önemlidir. İnternet kullanımının altında yatan psikolojik rahatsızlığı tespit etmektir.
İnternet Bağımlılığı Tedavisi
İnternet bağımlılığı tedavisi için farmakoterapi yaklaşımı kişiye duygu durum dengeleyicileri sunmaktadır. Yani internet bağımlılığı ister başlı başına olsun isterse altında yatan başka bir psikolojik rahatsızlık olsun fark etmez. Duygu durum dengeleyicileri ile kişinin bağımlılığını ortadan kaldırmaya çalışmaktadır. Bunun dışında farmakoterapi yaklaşımının yanı sıra psikoterapilerde bağımlılıkta işe yaramaktadır. Özellikle psikoterapi yaklaşımları içerisinde bilişsel-davranışçı terapi yaklaşımı oldukça etkili olduğu kanıtlanmıştır.
‘’İnternet bağımlılığı’’nda kişinin aklındaki düşünceler bağımlılık sürecini ilerlettiği görülmüştür. Aynı zamanda internete bağımlı yaşamak da kişinin hayattaki diğer problemlerden kaçmak için bir çıkış aracı olarak görmeye başlamasıdır. Tüm bunlar bilişsel-davranışçı terapinin tedavi de önemli yeri olduğunu göstermektedir. Bilişsel-davranışçı terapi için şu adımlar atılması gerekir;
- Bireyin internet ortamından uzak kalmayı başarıp başaramadığının tespiti
- Bilgisayarın yerinin değiştirilmesi
- Farklı insanlar ile birlikte internete girmesi
- İnternete farklı zaman dilimlerinde bağlanması
- Spor yapması
- İnternet defteri oluşturması
- Gevşeme egzersizleri
- Sosyal maske kullanımına son verilmesi
- Kalıplaşmış otomatik düşüncelerin tespiti
- İnternet tatillerinin verilmesi
- İnternete girerken neler hissedildiğine dair notlar alınması
- Yeni farklı sosyal becerilerin kazanılmaya çalışılması
- Yakın çevresinden internet ile ilgili sorunları olduğunu gizlememesi
- İnternet kullanımı ile ilgili amaçlar belirlemek
- İnternet bağımlıları için bir destek grubuna katılmak
- Gerekirse aile terapisi yapmak
Sonuç olarak internet bağımlılığı tedavisi için alanında uzman olan kişilerde destek alınmalıdır. Uzman, kişiye bağımlılığının ne düzeyde olduğunu tespit ederek tedavi yaklaşımını ortaya koyar.