1. Ana Sayfa
  2. İnsan İlişkileri

İşinden Memnun Olmama, Yanlış Meslek Seçimi

İşinden Memnun Olmama, Yanlış Meslek Seçimi
0

Belki de herkesin en azından bir kere karşılaştığı ama dikkate almadığı bir söz var; ”1 saat mutlu olmak istersen yemek ye. 1 gün mutlu olmak istersen uyu. 1 yıl mutlu olmak istersen evlen. 1 ömür mutlu olmak istersen sevdiğin işi yap.” Tanıdığınız kaç kişi istediği işi yapıyor? Kaç kişi sabahları kalkarken mutlu ve huzurlu bir şekilde uyanıp, hayallerindeki işe yürüyor. Kesinlikle bir elin parmaklarını geçmeyecektir. İşinden memnun olmama, yanlış meslek seçimi günümüzün, daha doğrusu; ülkemizin en büyük sorunlarından birisidir. Bunun birçok sebebi olmasının yanı sıra; yönlendirmelerin yanlış yapılması ve baskının etkisi göz ardı edilemeyecek kadar fazladır.

Doğduğumuz andan itibaren, insanlar olarak ebeveynlerimizin çocuklarıyız. Onların her zaman iyiliğimizi istemesi, sürekli garantici olmaları gibi etkenler sonucunda, henüz genç yaşlardan meslek seçimini, hiçbir özelliğimizi veya mutluluğumuzu gözetmeksizin seçerler. Doktor, hakim, savcı, polis, öğretmen gibi sayılabilecek birçok mavi yakalı veya büyük holding binalarında mühendis, insan kaynakları uzmanı gibi beyaz yakalılardan olmamız, hayatımızdaki başarıyı yakalamamızın tek sebebiymiş gibi aktarılır. Ancak hiç kimse çocuğunun müzisyen olmasını, ressam olmasını, fotoğraf sanatçısı olmasını veya gezgin olmasını istemez. Yanlış meslek seçimi tam olarak bu noktada, yani hayata başladığımız anda karşımıza çıkar. Nadir durumlardan olan, yetenek belirlemesi ve hoşlandığımız işlerin yapılmasını destekleyen ailelerin çocukları ise; ömür boyu mutluluğa daha yakındır.

Her insanın hayalleri vardır. Bu hayalleri yerine getirebilmek için gerekli olan paranın, imkanın veya desteğin bulunamaması sonucunda, mükemmel bir sese veya enstrüman çalma yeteneğine sahip olanların bankacı, eşsiz çizimlere sahip olanların mühendis, ticari zekasının mükemmel boyutta olduğu bilinenlerin ise; muhasebeci olması hayatımızın her aşamasında karşımıza çıkan sonuçlardandır. Seçilen meslekte mutlu olmama durumu birçok insanın şikayetçi olduğu ancak ne yapabileceğini bilmemesiyle sonuçlanan, genelde ömür boyu mutsuzluk sağlayan durumlardandır. Aslında çözümü bazıları için oldukça kolayken, bazılarını yıkıcı etkileriyle sarsmaktadır. Sürekli düşünce haline olmak, sürekli kaçış aramak ve yeni alternatiflere yönelme isteğini uygulamaya sokamamak için etkilerle de, psikolojik çöküntüye meyil verecektir.

Yanlış Meslek Seçiminin Psikolojik Etkisi

Uzun süre düşünmek, her zaman daha farklı kaçışlara yönelmek ve mutsuzluğun sürekli hale gelmesi de, depresyonu beraberinde getirecektir. Bunların ilk aşaması ise; Anksiyete Bozukluğu olarak bilinmektedir. İsterseniz Anksiyete Bozukluğu hakkında detaylı bilgiye de buradan ulaşabilirsiniz.

Aslında sevmediğiniz işi yapmanın olumsuz ve psikolojik etkileri, iş yerine başladığınız ilk andan itibaren baş göstermiş olsa da, bu genelde yeni işe başlamanın şaşkınlığı veya alışkanlık süreci olarak aksedilir. Böyle düşünülürken, insanın 40 gün içerisinde bulunduğu alana alışması sonucunda bir nebze olsun azalsa da, uzun vadede büyük olumsuzlukları da beraberinde getirir. Sürekli asık suratlı olmak, her zaman problem yaşamak, sosyal yaşantıdan zevk alamamak, sevdiklerinizle vakit geçirmek istememeniz ve içe kapanık bir hal almanızla da, nirvanaya ulaşacaktır.

İş yerinde Mutlu Olmayanların Yapması Gerekenler

İlk olarak, bulunduğunuz durumun geçici olduğunu düşünmeniz ve buna odaklanmanız gerekmektedir. Eğer, ömür boyu burada kalacağınızı ve hiçbir şekilde kurtulamayacağınız fikrine kapılırsanız, emin olun bir noktadan sonra dayanılmaz hal alacaktır. İş yerinde mutlu olmayanlar şu adımları izlemelidir;

– Size iyi hissettiren objeleri ofisinize, aracınıza veya sürekli çalışma alanlarınıza yerleştirin,

– Kendinizi tanıyın ve hangi işi yaparken mutlu olacağınızı düşünün,

– Sonuç ne olursa olsun, bir gün bu durumun sonlanacağını kendinizde yer edin,

– Farklı bir sektöre geçmek veya tekrardan eğitim almak için adımlar atın,

– Küçük planlar yaparak sonucunda mutlu olacağınız sonuçlar almayı hedefleyin,

– İşi iş yerinde bırakmaya özen gösterin ve farklı hobiler edinin,

– Sonucunda kendi sevdiğiniz işi yapmak için gerekli olanakları sağlayın ve bir dakika bile düşünmeden yeni işinize geçin.

Tüm bunları yaptığınız zaman, psikoloji bozukluğu ve diğer tüm etkilerden kurtulabilir, daha mutlu bir hayata merhaba diyebilirsiniz.  

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir
pedagog nedir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Yorum Yap