Yazıda Neler Var?

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!
Sonucu görmek için quizi paylaş !
Subscribe to see your results
%%personality%%
%%personality%%
Loading...
Konversiyon Bozukluğu Tedavisi ve Konversiyon Bozukluğu İlaçları
Konversiyon bozukluğu tedavisi için en iyi tedavi biçimi konusunda bildiklerimiz son derece sınırlıdır. Çünkü bugüne dek iyi kontrollü bir çalışma düzenlenmedi. Bununla birlikte motor konversiyon belirtileri ile hastaneye yatırılan bazı hastaların başarılı bir şekilde tedavide ilerleme kaydettiği biliniyor. Hareket ya da yürümeyi geliştirmeyi amaçlayan bazı belirli egzersizler ve iyileşme sergileyen hastalara yönelik pekiştirmeler tedavide başarı göstermektedir. Bu da davranışçı yaklaşım ile mümkün olmaktadır. Kazanılan her davranış için ardından pekiştirme verilmesi hastalığı atlatma da yararı olmaktadır. Örneğin övgü ya da ayrıcalıklar kazanma gibi pekiştirmeler hastaya pozitif etki sağlamaktadır. Ayrıca ikincil kazanım kaynaklarını ortadan kaldırmak için anormal motor davranışlara yönelik her türlü pekiştirme de ortadan kaldırılır.
Konversiyon Bozukluğu Tedavisi
Konversiyon bozukluğu tedavisi için davranışçı yaklaşımdan yararlanıldığı gibi psikanalitik yaklaşımlardan da yararlanılabilir. Bunun için bir uzmandan yardım alınması gerekmektedir. Çünkü psikanaliz yaklaşım içerisinde kullanılan teknikler içinde hipnoz tekniği de başarı etkisi göstermektedir.
‘’Konversiyon bozukluğu tedavisi’’nin bütün belirtileri hipnozda telkin yolu ile geçici olarak azaltılabilir ya da yeniden üretilebilir. Ayrıca konversiyon bozukluğu tedavisi için en önemli tedavi etkeni yine psikoterapi olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak psikoterapi yaklaşımları içerisinde belli başlı yaklaşımlar tedaviye uygundur. Bunlar;
- Psikanaliz yaklaşımı: İnsanların cinsel, hedonistik ve zevk arayan canlılar olduğunu ileri sürmektedir. Bilinçaltının davranışın temelini olduğunu söylemektedir. Bu nedenle hastanın bilinçaltına inmek için bir takım teknikler geliştirilmiştir. Bunlar hipnoz, rüya analizi, serbest çağrışım, transferans gibi tekniklerdir.
- Bilişsel-Davranışçı yaklaşım: İnsanların akılcı olmayan düşünceleri neticesi ile psikolojik sıkıntılar yaşadığını söylemektedir. Bunun içinde akılcı olmayan düşünceleri akılcı, mantıklı düşünceler ile değiştirmeyi amaçlamaktadır.
- Davranışçı yaklaşım: İnsan davranışının çevre, öğrenme ürünü olduğunu söylemektedir. Bu nedenle insan davranışlarını değiştirmek için sistematik duyarsızlaştırma, atılganlık eğitimi, model alma, sanal gerçeklik gibi teknikler kullanmaktadır.
Sonuç olarak konversiyon bozukluğu tedavisi için bir uzmandan yardım alınması şarttır. Tedavi de psikoterapiler işe yaramaktadır. Bunun yanında uzman gerekli gördüğü takdirde ilaç tedavisi de hastaya uygulayabilir. Ayrıca uzmanın da tedaviye geçmeden önce tanıyı doğru koyması önemlidir. Hatta tanı koyma aşamasında ‘’konversiyon bozukluğu testi’’nden faydalanabilir.