1. Ana Sayfa
  2. İnsan İlişkileri

Psikolojik Destek Alan Kişilerle İlgili Doğru Sanılan Yanlışlar

Psikolojik Destek Alan Kişilerle İlgili Doğru Sanılan Yanlışlar
0

Yazıda Neler Var?

Bedensel bir problem hissettiğimizde hemen doktora koşarak bir çözüm bulmaya çalışırız. Ancak iş psikolojik destek konusunda ruh sağılığına geldiğinde bir ruh sağılığı uzmanıyla görüşmeyi erteliyoruz. Kişinin bir psikologla görüşmesini engelleyen genel söylentiler vardır. Bana deli derler mi, insanlar ne der, pek vaktim olmuyor gibi mazeretlerle kişi bir ruh sağlığı uzmanıyla görüşmekten kaçınıyor. Ancak psikolojik sorunlarınızı ertelemek ilerleyen zamanlarda çok daha ileri düzeyde bir rahatsızlığa neden olmaktadır.

Yapılan araştırmaya göre dünyada her dört insandan biri yaşamının belli zamanlarında psikolojik rahatsızlık yaşamaktadır. Bundan daha vahim bir tablo verecek olursak insanlar kanser, diyabet, kalp hastalıkları gibi rahatsızlıklardan daha çok psikolojik rahatsızlık yaşamaktadırlar. Aynı zamanda durum böyle giderse 2020 yılında psikolojik problemlerin fiziksel rahatsızlıkların sayısını geçerek en çok iş görmezlik nedeni olacağı söylenmektedir.

Bu vahim tablo gün geçtikçe daha çok artmaktadır. Psikolojik sorunlar insan hayatını giderek daha da tehdit etmektedir. Bu durumda psikolojik destek alma konusunda doğru bilinen yanlışları ortadan kaldırmak gerekir.

Yalnızca ‘’Deliler’’ Psikoloğa Gider

Kişi kendi rızası ile psikolojik destek almak istediğinde ne kendine ne de başkasına bir zararı olmaz. Şiddete eğilimi olmadığı gibi değişik bir sıfatla da değerlendirilmez. Böyle mantık dışı, toplum etiketlerinin insanın ve toplumun ruh sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Bu durumda konuyla ilgili toplumun bilinçli olmasını sağlayacak eğitimlerin verilmesi gerekmektedir. Özellikle bu eğitimlerin çocukluk döneminde başlatmak gerekir.

İnsanlar yalnızca zorunlu oldukları için mi terapiye gider? Psikoloğa neden gidilir?

Ne yazık ki insanlar psikolojik destek alma konusunda başkalarının ısrarıyla ya da zorla psikolojik destek almaya götürüldüğüne dair yanlış olan inanışlar vardır. Aslında psikoloğa giden kişiler terapi süreçlerini kendi istekleriyle başlatırlar, başlatmak zorundadırlar. Çünkü gönüllük esastır. sadece çok ağır psikolojik vakalar yaşayan kişiler kendi rızaları dışında bir psikiyatriye sevk edilirler. Ancak bu durum ağır psikolojik hastalıklar için geçerlidir.

Psikolojik destek yalnızca ‘’akıl hastaları’’ içindir

Fiziksel olarak bir rahatsızlık yaşadığımızda düzenli olarak doktora gider kontrollerimizi yaptırırız. Bu nedenle yaşadığımız bir psikolojik sorunla karşılaştığımızda düzenli olarak bir psikologa gider terapi alırız. Kişinin sıkıntılı dönemlerinde destek alabileceği ve sorunlarla baş edebileceği bir duruma gelebilmesi için düzenli olarak terapi alması yadırganamaz. Çünkü terapi alan kişiye terapide hasta gözüyle bakılmaz.

Psikolojik destek çok pahalıdır

Günümüzde artık teknolojinin de gelişmesi ile artık evinizden bile çıkmadan oturduğunuz yerden kendi psikoloğunuzla görüşme imkanınız olmaktadır. Hem çok ucuz fiyatlarla hem de aynı psikolojik desteği almanızı sağlamaktadır.

Sadece zayıf insanlar terapiye ihtiyaç duyar

Bu düşünce yapısı aynen şunu demektedir. Kişi trafik kazası geçirir. Yaralı kurtulur. Ancak fiziksel bütünlüğüne ve eski sağlığına tekrar kavuşabilmesi için doktora gideceğine kendi kendini tedavi etmeye çalışır. terapiye sadece zayıf insanların ihtiyacı vardır düşüncesi bu trafik kazası hikayesi kadar saçmadır. Kişi stres, kaygı, depresyon gibi psikolojik sorunlar yaşıyorsa bunun için terapi alması kadar normal bir durum yoktur. Özellikle geçmişte yaşadığınız ağır travmaların yol açtığı psikolojik sıkıntılardan kurtulmanız, baş edebilmeniz için bir ruh sağlığı uzmanıyla görüşmek normal bir durumdur.

Terapiye giden kişilerin çevrelerinde onları seven, dinleyen bir yakınları ve aileleri yoktur

Eğer sizin çevrenizde psikoloji alanında özel bir eğitim almış bir kişi olsa bile onlardan bir psikolog kadar alacağınız desteği alamazsınız. Aile ve sosyal çevre oldukça önemlidir. Ancak kişi kendi psikolojik sıkıntılarıyla baş edebilmek için çevresindeki insanlardan destek almaya çalışıyorsa burada bir sıkıntı var demektir. Çünkü böylesine bir psikolojik sorunun sorumluluğunu çevrenize yükleyemezsiniz.

Terapinin iyi geçmesi için mutlaka anti-depresan ilaç kullanmak gerekir

Anti depresan psikoterapistler tarafından verilen bir ilaçtır. İlacın verilme sebebi ise kişinin ağır bir depresyon sürecinde olmasıdır. Eğer kişi hafif düzeyde bir depresyon yaşamakta ise bu ilacın kullanılması önerilmez. Çünkü verilen bu ilaçların çoğu fiziksel bağımlılık yaratacak türden ilaçlardır. Kişiye yan etkileri olacak ilaçlardır. Burada önemli olan nokta uzmanın kararıdır. Eğer uzman kişinin ilaç kullanması gerektiğine karar verirse ilaç kullanımı mümkündür. Ayrıca ilaç kullanımı kısa vadede kişiye etkisi olan bir tedavi yöntemidir. Kişi eğer yaşadığı psikolojik sıkıntılarla kalıcı olarak baş edebilecek noktaya gelmek istiyorsa psikoterapi almalıdır.

Böyle ön yargılar nedeniyle milyonlarca kişi ihtiyacı olan tanı ve tedavi uygulamalarından mahrum kalmaktadırlar. Bu ciddi tablo insanların daha çok yalnız olmasına ve sağlıklı bir gelecekten giderek uzaklaşmasına sebep olmaktadır. Mutlu ve sağlıklı bir hayata kavuşmak için sadece fiziksel anlamda değil psikolojik anlamda da sağlıklı olmak önemlidir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Yorum Yap