Yazıda Neler Var?

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!
Sonucu görmek için quizi paylaş !
Subscribe to see your results
%%personality%%
%%personality%%
Loading...
Bağımlı Kişilik Bozukluğu Tedavisi ve Bağımlı Kişilik Bozukluğu İlaçları
Bağımlı kişilik bozukluğu tedavisi, henüz kapsamlı olarak incelenmiş bir konu olmasa da diğer kişilik bozukluklarıyla karşılaştırıldığında daha fazla gelecek vadediyor.
Winston ve meslektaşları tedavi için etkin, yüzleşmeci bir psikoterapi biçimi kullanıldığında kayda değer ilerlemeler sergilediğini bulmuştur. Özellikle Bilişsel-Davranışçı terapi yöntemi ile ‘’bağımlı kişilik bozukluğu tedavisi’’nde oldukça fazla ilerlemeler kaydedildiği ortaya çıkmıştır.
Bağımlı Kişilik Bozukluğu Tedavisi
Bağımlı kişilik bozukluğu olan kişilerin başka insanlarının kendi sorunlarını çözmesini istedikleri için aşırı bir çaresizlik duygusu vardır.
Tedavi için kullanılması gereken psikoterapi yaklaşımları aşağıdaki gibidir.
Psikoterapiler
Bağımlı kişilik bozukluğu tedavisi için kullanılacak en etkili yöntem psikoterapilerdir. Psikoterapiler içinde Bilişsel-Davranışçı terapi hastaya oldukça etkili olduğu gözlemlenmiştir. Bilişsel-Davranışçı terapi içinde kullanılan keşif yapma ve sokratik sorgulama gibi teknikler bağımlı kişilik bozukluğu olan bireyler için en etkili tekniklerdir. Uzman hastaya karşı duygu ve düşüncelerini yansıtması gerekmektedir. Terapi sırasında hastanın kendi duygularını temkinli ve akılcı bir şekilde ele alınması şarttır. Aynı zamanda bağımlı kişilik bozukluğu olan kişilerin kendi duyguları hassas olduğu için ince ve saygı ile yaklaşılması gerekmektedir. Bilişsel-Davranışçı terapinin yanında bağımlı kişilik bozukluğu tedavisi için girişkenlik eğitimi, aile terapileri, grup terapileri gibi tedavi yöntemleri de kullanılabilmektedir.
Tedavi için kullanılan terapiler de ana amaç kişinin akılcı olmayan duygu ve düşüncelerini ele alıp düzeltmektir.
İlaçlar
Bağımlı kişilik bozukluğu tedavisi için özel bir ilaç kullanımı yoktur. Ancak bu rahatsızlığı olan kişilerin ilişki kaybı yaşadığında ve kendilerini aşırı değersiz gördüklerinde depresyon gibi diğer psikolojik rahatsızlıklar da görülebilmektedir. Bunun içinde uzman sakinleştirici ya da antidepresan ilaçları hastaya önerebilir. Tabi hastanın durumu çok ağır ise ilaç kullanımı düşük dozda tavsiye edilmelidir. Unutulmamalıdır ki bu tip ilaçların fiziksel olarak bağımlılık yapma olasılığı vardır.
Sonuç olarak bağımlı kişilik bozukluğu tedavisi için psikoterapilerin oldukça başarılı oldukları gözlemlenmiştir. Ancak yine de tedavi için çok kapsamlı bir araştırma incelemeye gerek vardır. Ayrıca unutulmamalıdır ki uzman rahatsızlığın teşhisini de doğru koyması gerekmektedir. Çünkü bağımlı kişilik bozukluğu için konulan bazı tanı kriterleri diğer kişilik bozuklukları bünyesinde de bulunmaktadır. Bunun içinde uzmanın uygun bir bağımlı kişilik bozukluğu testi uygulaması gerekmektedir.