Yazıda Neler Var?

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!
Sonucu görmek için quizi paylaş !
Subscribe to see your results
%%personality%%
%%personality%%
Loading...
Barbitürat Bağımlılığı Tedavisi ve Barbitürat Bağımlılığı İlaçları
Barbitürat bağımlılığı tedavisi alanında uzman olan kişilerin tedavi programı sürecini yürütmesi gerekmektedir. Bunun içinde uzmanın barbitürat ile diğer madde bağımlılıklarını ayırt edebilmesi için tanı aşamasında barbitürat bağımlılığı testi uygulayabilir. Aynı zamanda tanı aşamasında diğer birçok maddede olduğu gibi, farklı prosedürler uygulanması gerekir. Aşırı dozun doğurduğu toksik etkilerden kaynaklanan barbitürat entoksikasyonu ile madde yoksunluğundan kaynaklanan belirtileri birbirinden ayırt etmek gerekir. Barbitürat bağımlılığı tedavisi barbitüratlar söz konusu olduğunda yoksunluk belirtileri opiat yoksunluğundan daha tehlikeli olabilmektedir. Hatta daha fazla şiddetli ve uzun sürebilmektedir. Barbitürat yoksunluğu yaşayan bir hasta kaygılı ve endişeli bir hal alır. El ve yüzde şiddetli titremeler görülür. Diğer yaygın belirtiler arasında uykusuzluk, güçsüzlük, bulantı, kusma, karında kramplar, hızlı kalp atışları, yüksek tansiyon ve kilo kaybı yer alır. Akut deliryum psikozu görülebilir.
Barbitürat Bağımlılığı Tedavisi
Barbitürat bağımlılığı tedavisi için diğer madde bağımlılıklarının tedavilerinde olduğu gibi bunda da psikoterapi tedavi yöntemleri kullanılabilir. Ancak öncelikli yapılması gereken bir takım işlemler vardır. Özellikle yüksek dozlara alışmış kişilerde yoksunluk bir ay kadar sürebilir. Ancak genellikle bir hafta kadar sonra yoksunluk belirtileri azalmaya başlamaktadır. Neyse ki barbitürat bağımlılığı yoksunluk belirtileri alınan barbitürat veya benzer etkiler yaratan bir ilacın dozu aşamalı olarak azaltılarak minimize edilebilir. Yine de yoksunluk programı, özellikle de barbitürat bağımlılığına alkolizm ya da başka madde bağımlılıkları eşlik ediyorsa tehlike oluşturmaya devam eder. Bu nedenle uzmanın her iki farklı madde bağımlılığı ile uğraşmak zorunda kalacağı bir durum ortaya çıkabilir. Kişinin barbitürat alımı yanında farklı madde bağımlılıkları da varsa zaten ölüm tehlikesi yükse seviye de olabilir. Bu noktada uzmanın kişiye acil bir müdahalede bulunması gerekebilir. Aksi takdirde kişinin sadece barbitürat bağımlılığı sergiliyorsa uzman direk aşamalı olarak kişiyi maddeye olan bağımlılığını azaltmaya çalışmaktadır.
Ayrıca uzman, barbitürat kullanımıyla beraber ortaya çıkabilecek psikolojik rahatsızlıklarla da baş edebilecek düzeye kişiyi getirmelidir. Bunun içinde kişiyle psikoterapi esnasında zihinsel süreçleri üzerinde de durulmalıdır. Kişinin madde kullanımı sebebini uzmanın belirlemesi gerekir.
Sonuç olarak barbitürat bağımlılığı tedavisi için uzman biri tarafından yoksunluk programı oluşturulması gerekir.