1. Ana Sayfa
  2. Psikolojik Rahatsızlıklar

Çocukların Motor Gelişimini Etkileyen Faktörler

Çocukların Motor Gelişimini Etkileyen Faktörler
0

Yazıda Neler Var?

Çocuklar yaşamımızda büyük bir önemli yere sahip olan bireylerdir. Çocukların gelişiminin sağlıklı olabilmesi için küçük yaşlardan itibaren gerek aile bireyleri gerekse çevresel diğer faktörlerin doğru şekilde çocuğu uyarması gerekmektedir. İletişim bu aşamada büyük önemli bir paya sahiptir. Çocukların yaşamlarının sosyal olması ve özellikle akranları ile birlikte oyun oynayarak, paylaşım yaparak büyümeleri çocukların hem sosyal gelişimlerinin hem de beyin gelişimlerini daha olumlu etkileyecektir. Bu yüzden çocukların gelişiminde kreş ve benzeri arkadaşlık yapabileceği ortamlar büyük yere sahiptir.

Motor Gelişimi Nedir?

Çocukların almış olduğu uyarılar sonucunda hareketlerinde ve becerilerinde ortaya çıkan hareketlilik kazanma durumuna verilen isimdir. Motor gelişimi bir bebek için büyük ölçüde önemlidir.

Motor gelişimini etkileyen faktörler

Doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrası olmak üzere üç farklı aşamada motor gelişimi ele almak mümkündür. Çocuğun motor gelişimi bu üç faktör büyük ölçüde etki eder. Bu yüzden motor gelişimi doğum öncesi başlar diyebiliriz.

Doğum öncesi

Doğum öncesi motor gelişimi etkileyen faktörlere baktığımızda beslenme, ilaçlar, alkol, gebelik toksemisi, enfeksiyonlar, kan uyuşmazlığı, duygusal durum, yaş, radyasyon, kromozom ve gene bağlı durumlar, kalıtım ve ırk gibi faktörler doğum öncesi etkilerdir.

Doğum sırası

Doğum sırasında ise doğuma bağlı olan travmalar da yine bebeğin motor gelişimi etkilemektedir.

Doğum sonrası

Doğum öncesi, doğum sırası ve sonrası olmak üzere üç farklı evrede incelediğimiz bebek motor gelişimi son evresi olan doğum sonrası bağımlılık, uyarıcı zenginliği ve yoksunluğu, çocuk yetiştirme yöntemleri ve cinsiyet gibi faktörler etkili olduğu söylenebilir.

Bebeklik ve Çocukluk Dönemi Etkenleri

Motor gelişimi pek çok farklı çevresel faktörlerden etkilenmektedir. Çevresel ve biyolojik pek çok faktör bebeğin hareket becerisi üzerinde büyük ölçüde etkilidir. Bebeğin doğumdan sonra ve çocukluk dönemlerinde sürekli anne ile baş başa kalacağı için anne tarafından bebeğe gerekli ilgi ve alaka gösterilmelidir. Bebeğin fizyolojik ve psikolojik ihtiyaçlarının karşılanması sonucunda bebek motor gelişimi doğru şekilde tamamlayabilecektir.

Bebeğin bu evrede uzun bir süre anneden ayrı kalması ruhsal olarak olumsuz bir duruma etki edecektir. Bu yüzden ailede yaşanan boşanma, erken ayrılma, anne ve baba arasındaki şiddet gibi faktörler çoğu zaman bebeğin olumsuz etkilenmesini ortaya çıkarır.

Tüm bunların neticesinde bebeğin motor gelişimi ve ruhsal faaliyetlerinin yerinde olması için annenin doğru şekilde ilgilenmesi gerekmektedir. Anneden erken ayrılan ve anne sevgisini alamayan, yeterli ilgi görmeyen çocuklar üzerinde yapılan araştırmalar kişilik ve motor gelişimi bozukluklarının olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Kız çocuklarının erkek çocuklarına göre motor gelişimi daha hızlı şekilde tamamlandığı da belirlenmiştir. Doğumdan sonra 12 ve 13 yaşına kadar kız çocukları hızlı şekilde büyür ve olgunlaşırlar. Bu olgunlaşma süreci erkeklerde biraz daha yavaş şekilde işlemektedir. Halk arasında da bu yüzden erkeklerin daha geç olgunlaşmasından dolayı doğru bir saptama yer alır.

Çocuk Yetiştirme Yöntemleri

Çocuklar için anne ve baba kavramı dünyayı temsil etmektedir. Çünkü çocuk dünyaya geldikten sonra anne ve babasında adeta dünyayı bulur. Anne ve babasını rol model alır, bu da çocuğun yaşamını büyük ölçüde etkiler. Babası ve annesi nasıl davranıyorsa çocuk da aynı şekilde davranarak düşünür. Anne ve babasının davranışları incelenen çocuklar genel olarak ailesinde gördüğü davranışları yaptığı görülmüştür. Otoriter bir yapı ile yetişen bir çocuğun yaşamı da bu ölçüde değişir. Yani çocuk aşırı otoriter bir ailede yetişmiş ise başkalarının etkisinde kolay şekilde kalabilir. Çekingen bir tavır gösterir, aşırı şekilde hassas davranır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Yorum Yap