1. Ana Sayfa
  2. Çocuk Gelişimi

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Tedavisi

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Tedavisi
0

Yazıda Neler Var?

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Tedavisi ve Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu İlaçları

Dikkat eksikliği Hiperaktivite bozukluğu tedavisi, 100 yıldan daha uzun süre önce betimlenmiş olmasına karşın en etkin tedavi yöntemleri hala belirlenememiştir. Özellikle hiperaktif çocuğu sakinleştirmeye yönelik ilaçların kullanılması üzerindeki görüş ayrılığı sürüyor. Bununla birlikte hiperaktif çocuklara yönelik bu tedavi şekli tıbbi çevrelerde çok tutuluyor. İşin ilginç yanı, araştırmalar amfetaminlerin dikkat eksikliği Hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda yatıştırıcı etkisi yaratıyor. Ancak bu durum yetişkinlerde geçerli değildir. Hiperaktif çocuklarda bu tip uyarıcı ilaçlar aşırı hareketliliği ve dikkat dağınıklığını azaltırken dikkat durumunu da artırıyor. Sonuç olarak okuldaki durumları da çok daha iyi oluyor.

Dikkat eksikliği Hiperaktivite bozukluğu tedavisi için bazı araştırmalar erken başlanan ilaç tedavisi uzun vade de ciddi farklar yaratabiliyor. Bazı araştırmalar ritalinin hiperaktif çocuklarda saldırganlık oranını genellikle azaltabildiği sonucuna ulaşılmıştır. Gerçekten de davranışları normal sınıflarda kabul edilebilir olmayan çocuklar bu tip ilaç kullandıklarında görece normal şekilde işlev gösterip ilerleme kaydedebilirler.

Dikkat eksikliği Hiperaktivite bozukluğu olan ve ilaç kullanan çocukların öğretmen raporlarına göre tedavi görmeyen çocuklara oranla fazla ilerleme kaydettiğini bildiriyor. Bununla birlikte ritalinin birçok olası yan etkisi bulunur. Bu yan etkiler;

  • Beyne kan akışının düşmesi, dolayısıyla düşünme yeteneğinin azalması ve bellek yitimi
  • Gelişme hormonunun engellenmesi ve dolayısıyla çocuğun beden ve beyin gelişiminin bastırılması
  • Uykusuzluk
  • Psikotik semptomlar

Yukarıdaki yan etkiler uzun vade de ritalin kullanılması durumunda ortaya çıkabilecek etkilerdir. Ancak dikkat eksikliği Hiperaktivite bozukluğu tedavisi için kısa süreli ritalin kullanımı etki göstermiştir.

dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu tedavisi

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Tıbbi Tedavisi

Son yıllarda ‘’dikkat eksikliği Hiperaktivite bozukluğu tedavisi’’ne yönelik iki yeni ilaç dikkat çekiyor. Pemoline kimyasal açıdan ritalinden çok farklıdır. Bilişsel süreçleri zenginleştirerek sınıftaki davranışları olumlu yönde etkilerken daha az yan etkiye neden olur. Strattera (atomoksetin) daha kolay ulaşılabilen, kontrol edilmemiş yeni bir tedavi seçeneğidir. Ulusal gıda ve ilaç dairesinin onayladığı uyarıcı olmayan bir ilaçtır. Bu ilaç da dikkat eksikliği Hiperaktivite bozukluğu belirtilerini azaltır. Ancak işleyiş şekli henüz iyi anlaşılamamıştır. Bu ilacın yan etkileri de;

  • İştah azalması
  • Bulantı
  • Kusma

Sonuç olarak ulusal gıda ve ilaç dairesi bu ilacın kullanımından kaynaklanabilecek karaciğer hasarına karşı uyarmıştır.

‘’Dikkat eksikliği Hiperaktivite bozukluğu tedavisi’’nde kullanılabileceği gibi potansiyel yan etkileri daha fazla araştırmayla değerlendirilmelidir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir
disleksi

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Yorum Yap