Yazıda Neler Var?

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!
Sonucu görmek için quizi paylaş !
Subscribe to see your results
%%personality%%
%%personality%%
Loading...
Mükemmeliyetçilik Nedir ve Mükemmeliyetçilik Belirtileri Nelerdir?
Mükemmeliyetçilik nedir? İnsanlar yaptıkları işleri iyi bir şekilde ortaya koymak isterler. Çünkü eksik yapılan işler, zaman ve emek kaybına neden olur. Öte yandan insan aşamalı bir şekilde gelişebilen bir varlıktır. Bu özelliği, yaptığı işe de yansımaktadır. Yaptığı işi, bir anda noksansız ve mükemmel bir şekilde ortaya koyması olası şekilde olmasını isteyen bireyler bulunmaktadır. İşte bu bireylere mükemmeliyetçi bireyler denilmektedir. Mükemmeliyetçilik nedir? İnsanların kendilerini başkalarıyla kıyaslamaları ve mükemmeli talep etmeleriyle ortaya çıkan mantıkdışı bir eğilimdir. Bu eğilime sahip insanlar, ulaşılabilirliğin ötesinde mantık dışı amaçlara ulaşmak için kendini zorlayan bir duruma sokar. Aynı zamanda kendi değerlerini tamamen üretkenlikle ve başarıyla doğru orantılı bir şekilde ölçen kişiler olarak değerlendirilmektedir.
Mükemmeliyetçilik Belirtileri Nelerdir?
Mükemmeliyetçilik nedir? Kişinin ulaşılamaz hedefler belirlemesi ve kendi performansından yukarı bir performans sergilemeye çalışmasıdır. Mükemmeliyetçiliğin ortaya çıkmasında birçok neden bulunmaktadır. Bu nedenlerden biri ailenin çocuğa karşı tutumudur. Buna göre çocuk ailenin onayını kazanmak için hep en mükemmeli yapmaya çalışmaktadır. Aynı zamanda mükemmeliyetçi anne veya babanın taklit yoluyla da çocuk öğrenebilir. Mükemmeliyetçiliğin aslında ebeveynlerin özelliklerinin çocuklar üzerine yansıması olarak görülür. Özellikle ebeveynin kaygılı olması çok önemlidir. Kaygılı ebeveynlerin çocuklarının hatalarına ve oluşan olumsuz sonuçlara odaklanmalarını istediklerini savunurlar. Mükemmeliyetçi kişiler aynı zamanda obsesif-kompulsif bozukluk gibi psikolojik rahatsızlıkları da yaşayabilirler. Bu nedenle bireyleri mükemmel olmaya götüren bir takım işlevsel olmayan düşünceler vardır. Bunlar;
- Başarısızlık korkusu: Mükemmeliyetçiler, amaçlarına ulaşmada gösterdikleri başarısızlıkları kişisel değerleriyle ve önemleriyle ilişkilendirirler.
- Hata yapma korkusu: Mükemmeliyetçiler, hata ile başarısızlığı ilişkilendirirler. Hata yapmaktan korktukları için öğrenme ve gelişme fırsatından da uzaklaşırlar.
- Ya hep ya hiç düşünceleri: Mükemmeliyetçiler, belirledikleri amaca mutlak anlamda ulaşmalarında kendilerini hiç olarak görürler. A almayı hedefleyen birinin B alması durumunda kendisini hiç ve değersiz olarak görmesi bu düşüncenin oluşmasına örnektir.
- Diğerlerinin başarıya çok kolay ulaştıklarına inanırlar: Mükemmeliyetçiler, başkalarının çok az çaba, hata, duygusal stresle, yüksek düzeyde güvenle amaçlarına ulaştıklarını düşünürler. Kendi çabalarının ise sonsuz ve daima yetersiz olduğunu düşünürler.
Mükemmeliyetçilik nedir? Bireyler, mükemmeliyetçilik özelliklerine oldukça fazla anlam yüklerler. Hatta mükemmeliyetçilik örüntüleri onlar için bir varoluş şekli de olabilmektedir. Anılan nedenlerden dolayı bireyler bu özelliklerini kolay kolay bırakmak istemezler. Bu noktada mükemmeliyetçiliğin sağlıklı bir yapıya dönüşmesi gerekir. Bununda ilk yolu istenmeyen bir durum olduğunu kabul etmekten geçer.
Sonuç olarak mükemmeliyetçilik nedir? Bir ilizyondur ve ulaşılamaz bir durumdur. Kişinin bu gerçeği kabul etmesi gerekir. Bu aşamadan sonra bir uzman yardımı ile daha gerçekçi amaçlar belirlenmelidir. Amaçları aşamalı bir şekilde uygulamalı ve başarı ölçütlerini test edilmelidir. Hem sonuca hem de sürece odaklanmak gerekir. Mükemmeliyetçiliğin ardındaki duyguları da anlamaya çalışmak önemlidir. İşlevsel olmayan düşünceleri değiştirmek ve hayata yüklenen anlamı değiştirmek gerekir.