1. Ana Sayfa
  2. Çocuk Gelişimi

Selektif Mutizm Nedir?

Selektif Mutizm Nedir?
0

Yazıda Neler Var?

Selektif Mutizm Nedir ve Selektif Mutizm Belirtileri Nelerdir?

Selektif mutizm nedir? Çocuğun seçici olarak konuşmaması olarak söylenebilir. Çocuk istemediği, rahatsız olduğu, kaygılı olduğu bir ortamda susmayı tercih eder. Hiçbir şekilde konuşmaz. Ancak çocuğun kendisini rahat hissettiği bir ortamda konuşmaya başlamasıdır. Çocuğun herhangi bir konuşma becerisinde bozukluk yoktur. Çocuk sosyal olarak konuşması gerektiği ortamlarda konuşmayı reddetmesi, hiçbir şekilde konuşmaması olarak söylenebilir. Selektif mutizm nedir? Çocuğun konuşması gereken yerlerde susması ağzını bıçak açmamasıdır. Bu durum çocuk için bir nevi kaygı bozukluğu olarak tanımlanabilir. Ayrıca çocuk gittiği her yerde konuşmama durumunu sergilemiyor. Sadece kendisini rahatsız, kaygılı hissedebileceği ortamlarda konuşmayı tercih etmemektedir.

selektif mutizm nedir

Selektif Mutizm Belirtileri Nelerdir?

Selektif mutizm nedir? Çocuğun konuşma becerisini kullanmada başarısız olması durumudur. Bu çocuklarda herhangi bir gelişimsel bir bozukluk yoktur. Çocuk konuşma ve anlama yetenekleri vardır. Ancak bunları kullanmada başarısızdırlar. Bu durumun ortaya çıkış süreci ise 1-3 yaşları arasında gerçekleşir. Genel itibariyle bu özelliklere sahip olan çocuklar çevresi etrafından çekingen olarak nitelendirilebilir. Okul çağına geldiklerinde ise okul ortamlarında hiçbir şekilde konuşmazlar ve sosyal aktivitelerden uzak dururlar. Selektif mutizmin nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Ancak bu rahatsızlığa sahip çocukların genetik olarak aşırı kaygılanma durumu vardır. Yani kaygı bozukluklarına yatkındırlar. Özellikle bu çocuklar ailelerinden ayrılmakta oldukça zorluk çekerler. Bununla beraber uyku problemleri, öfke nöbetleri, sık sık ağlama gibi durumlar ortaya çıkar. Yoğun stresli bir ortam özellikle bu çocukların hastalıklarını tetiklemektedir. Aynı zamanda çocuğun ihmal edilmesi ya da istismara uğraması gibi ağır travmatik olaylarda durumu tetikleyebilir.

Selektif mutizm nedir? Çocuğun kendi aile ortamı dışında hiçbir şekilde konuşmak istememesi ve konuşmayı reddetmesidir. Bu durum çocuğun eğitim hayatını, akademik başarısını oldukça olumsuz etkilemektedir. Aynı zamanda çocuğun sosyal anlamda yetersizliği de ortaya çıkmaktadır. Selektif mutizmi en ayırt edici noktası çocuğun sosyal ortamda donuk bir yüz ifadesi oluşmaktadır. Çocuk ne gülümser ne de herhangi bir mimik sergiler. Hiçbir soruya yanıt vermezler.

Sonuç olarak selektif mutizm nedir? Çocuğun konuşması gerektiği ortamlarda konuşmayı reddetmesidir. Bu durumda olan çocuklar için bir uzmandan selektif mutizm tedavisi alınması gerekir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Yorum Yap