Yazıda Neler Var?

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!
Sonucu görmek için quizi paylaş !
Subscribe to see your results
%%personality%%
%%personality%%
Loading...
Erteleme Alışkanlığı İle Nasıl Baş Edebiliriz?
Erteleme alışkanlığı olan kişilerin bir işi sürekli ertelemesi sorumluluklarını yerine getirmemesi hem kişi için hem de çevresi için sorun olabilmektedir. Özellikle mükemmeliyetçi olan insanlar bir işi iyi yapacağına inanamıyor ise o işi erteleyerek ileri bir tarihe atmaktadır. Ayrıca erteleme alışkanlığı olan kişilere tembel insanlar denebilir. Ancak tembel insanlar yapmadıkları, erteledikleri işlerden dolayı suçluluk duymazlar. Ama erteleme alışkanlığı olan kişiler erteledikleri işler için suçluluk duyabilirler. Erteleme davranışı sergileyen kişiler o an o işin yapılmasını mantıksız buluyorsa hemen erteleme davranışı sergiler. Erteleme davranışlarının en büyük nedenlerinden biriside bir belirsizlik durumu oluşmasıdır. Kişi yapacağı iş hakkında bir bilgiye sahip değilse veya işin ne kadar süreceği konusunda bir belirsizlik yaşıyorsa erteleme davranışı sergiler.
Erteleme Alışkanlığından Kurtulmak
Erteleme alışkanlığı ile başa çıkabilmek için kişi psikologlardan destek alabilir. Ancak genel olarak kişi bu durumdan kendisi de kurtulabilir. Çünkü kişinin kendi kontrolü tamamen ellerindedir. Kendisi hayatına yön vermede birincil faktördür. Aynı zamanda erteleme davranışları sergileyen birine işlerini erken bitirmesini söylemekte yanlıştır. Bu durum sanki çok hasta olan birine dışarı çıkalım mı demek gibi yanlış bir söylemdir. Bu nedenle kişi öncelikle erteleme davranışlarını değiştirmesi için kendisini kabul etmesi gerekmektedir. Kişi kendisinin güçlü ve zayıf yönlerini tanımalıdır. Çünkü kişinin kendisini tanıması erteleme davranışı sergilerken yaşadığı belirsizlikten kurtulmasına sebep olur.
Kişi kendi duygu, düşünce ve davranışlarını tanımalı ve bunlar üzerinde kontrol sağlayabilmelidir. Bunun dışında kişi yapacaklar listesi de oluşturabilir. Böylece gün içerisinde yapılması gereken öncelikli işlere odaklanabilir. Eğer kişi yapacaklar listesini başarı ile tamamladığında kendisini ödüllendirmesi de gerekir. Çünkü ödül kişinin yaptığı davranışları pekiştirecektir. Böylece erteleme davranışı yavaş yavaş sönmeye başlayacak ve yerini sorumluluk üstlenen davranışlar alacaktır. Bu nedenle kişinin kendini ödüllendirmesi davranışın sıklığını da artıracaktır. Aynı zamanda erteleme davranışı sergileyen kişiler anlık keyifli meşgaleler ile zaman tüketirler. Bu nedenle kişi etrafında dikkat dağıtacak nesneleri kaldırması da önemlidir.
Sonuç olarak erteleme alışkanlığı olan kişilerin bu rahatsızlıkla başa çıkabilmesi kendisi kontrolündedir. Kişi kendisini tanımalı ve sorumluluklarını yerine getirecek davranışları pekiştirmelidir.