Yazıda Neler Var?

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!
Sonucu görmek için quizi paylaş !
Subscribe to see your results
%%personality%%
%%personality%%
Loading...
Histriyonik Kişilik Bozukluğu Tedavisi ve Histriyonik Kişilik Bozukluğu İlaçları
Histriyonik kişilik bozukluğu tedavisi, uzmanın belirlediği en uygun olan yöntemle yani psikoterapilerle bozukluk giderilmeye çalışılır. Ancak ‘’histriyonik kişilik bozukluğu tedavisi’’ne başlanmadan önce uzmanın teşhisi doğru koyması önem arz etmektedir. Özellikle narsist kişilik bozukluğu ve borderline (sınırda) kişilik bozukluğu ile karıştırılabilen bir işlevi olduğu için tanıyı doğru koymak tedaviye başlamadan önemlidir. Bunun içinde uzmanın uygun bir histriyonik kişilik bozukluğu testi yaparak bozukluğun ne derece olduğu anlaşılabilir. Böylece uygun ‘’histriyonik kişilik bozukluğu tedavisi’’ne geçilebilir.
Histriyonik Kişilik Bozukluğu İlaçları
Öncelikle ‘’histriyonik kişilik bozukluğu tedavisi’’nde ilaç kullanımı kullanılması pek fazla önerilmemektedir. Çünkü Histriyonik kişilik bozukluğu olan kişinin sergilediği belirtiler kişide bağımlılık yaratması kaçınılmazdır. Eğer ilaç kullanımı gerekiyorsa uzman dahilinde kısa süreliğine kullanılabilmektedir. Ancak bu durum kişinin kişilik bozukluğu yanında diğer psikolojik rahatsızlıkların görülmesi durumunda kullanılabilir. Özellikle histriyonik kişilik bozukluğu olan kişiler anksiyete, depresyon gibi rahatsızlıkları da olabilir. Bu tip durumlarda uzman anti-depresan ilaçlarından önerebilir. Ancak unutulmamalıdır ki histriyonik kişilik bozukluğuna ait belli başlı bir ilaç bulunmamaktadır.
Histriyonik Kişilik Bozukluğu Tedavisi
‘’Histriyonik kişilik bozukluğu tedavisi’’nde en çok kullanılan yaklaşımlar Bilişsel-Davranışçı terapiler ve psikodinamik yaklaşımlardır.
Bilişsel-Davranışçı Terapi
İnsanların doğuştan kendini gerçekleştirme eğilimi vardır. Akılcı olmayan düşüncelere odaklanma eğilimi ile birlikte duygular, düşünceler, davranışlar bireyin kontrolündedir. Terapinin amacı değişen düşünme; akılcı olmayan inançların azalması, değişen değer sistemidir.
- Akılcı olmayan inançları tartışma
- Hastanın dilini değiştirme
- Espri ve mizahın kullanımı
- Biblioterapi
- Akılcı-duygusal betimleme
- Utanmayla mücadele egzersizleri
- Rol oynama
- Model alma
- Ev ödevi
- Pekiştireçler ve penaltılar gibi teknikler kullanılmaktadır.
Psikodinamik Yaklaşımlar
Psikoterapi alanlarının günümüzdeki mevcut uygulamalarına Freud’un katkısı büyüktür. Psikanalitik kuram, erken çocukluk yaşantılarını ve geçmiş deneyimleri, bilinç altını ve insan gelişiminde psikoseksüel süreçleri vurgulayan bir kişilik yaklaşımıdır. Ebeveynlerin ileride çocuğun sağlıklı kişilik geliştirmesinde önemli olan yaşamın ilk yıllarındaki cinsellik ve saldırganlık dürtülerini nasıl yönetmeleri gerektiği üzerine odaklanmıştır. Freud’un psikanalitik sistemi bir kişilik gelişim modeli ve psikoterapi yöntemidir.
Sonuç olarak histriyonik kişilik bozukluğu tedavisinde kişiye öncelikle doğru bir tanı konulması gerekmektedir. Bu tanıyı uzman histriyonik kişilik bozukluğu testi ile yapabilir. Sonrasında histriyonik kişilik bozukluğu tedavisi için uygun olan yönteme geçilir. Ancak ilaç kullanımı pek önerilmez. Sadece psikoterapi yaklaşımları ile beraber bozukluğun giderilmesi sağlanır.